• Historie

  White Demons uit Berkel-Enschot is een actieve vereniging en bruist dan ook in al haar facetten. Sinds 2000 is er een eigen clubgebouw 'De Kraacht'. De selectieteams van de dames- en heren acteren op wedstrijdniveau daarnaast gaat er veel aandacht uit naar de breedtesport en de jeugd.

  De club
  "Een grote familie". Die kreet is vaak te horen wanneer het over sportverenigingen gaat. Bij Handbalvereniging White Demons uit Berkel-Enschot is het niet anders. Tijdens een zondagse wedstrijddag krioelen de leden door elkaar. De allerkleinsten kruipen rond, anderen spelen onvermoeibaar met de bal, velen moedigen hun clubgenoten aan. Jong en oud heeft het gezellig. De gesprekken gaan veelal over handbal en de onvermijdelijke discussie over 'foute' beslissingen van de scheids. Maar ook kinderen, werk en dagelijkse beslommeringen passeren de revu. Het is pure sportieve en sociale ontspanning. Een uurtje White Demons is een uurtje uit. Enkele leden lijken er zelfs een White Demons 'way of life' aan over te houden. Ze zijn de drijvende kracht achter de vereniging. Of het nu om de bar-, technische-, jeugd- of sponsorcommissie gaat, hun inzet is tomeloos. In de vrije avond- en weekenduren vergaderen ze om vervolgens de geplande activiteiten in praktijk te brengen. Ook hier is het opvallend om te zien dat jong en oud samen werken om iets moois te bereiken.

  Clubgebouw
  In 2000 kwam het clubgebouw van White Demons af. Op Sportpark 'De Rauwbraken' beschikt de vereniging over een mooie moderne locatie. Vanuit het clubgebouw is er zicht op twee verharde buitenvelden en drie beachhandbalvelden. De verharde velden zijn vernieuwd en de beachvelden nieuw aangelegd in 2017 met de herinrichting van het Sportpark. Daarbij is het clubgebouw aflopen jaar verduurzaamd en gemoderniseerd.

  Jeugdkamp
  Een jeugdkamp waar al tientallen jaren alle kinderen een jaar lang naar uitzien, hoort bij de vereniging. Elk jaar opnieuw komt de leiding nog vermoeider terug van een weekend weg dan de kinderen zelf. De lol is er niet minder om. De binding met de vereniging wordt er alleen maar sterker van.

  Honderd procent
  Trainingen voor de jeugd en senioren worden elke week soepel afgewerkt. Het lijkt alsof het vanzelf gaat. Natuurlijk is dat niet zo. Het vraagt van trainers, spelers en begeleiders elke week opnieuw de volle inzet. Het eerste heren team speelt in de eerste klasse. Elke thuiswedstrijd kunnen ze rekenen op een gevulde tribune. Dames 1 speelt eveneens in de eerste klasse. Ook zij kunnen wekelijks rekenen op de steun van de trouwe fans die trots zijn op 'hun' dames. Dit sportieve niveau heeft zijn weerslag op de jeugd. Elk jaar opnieuw is het vechten voor een plaatsje in de selectie. Drie, vier of vijf uur trainen per week is eerder regel dan uitzondering.

  Kraacht Kup
  In 2000 heeft White Demons voor het eerst het N.K. Shoot-Out georganiseerd. In deze variant op het handbalspel duelleert een veldspeler rechtstreeks met de keeper. De eerste Nationale titels werden in 2000, 2001 en 2002 uitgereikt aan het beste team, de beste speler en speelster en de beste keeper. Het NHV juicht nieuwe impulsen toe. Dit leidde in 2002 tot de organisatie van de Nederlandse Handbalverkiezingen, o.a. handballer van het jaar, in combinatie met het Shoot-Out evenement. White Demons heeft zich daarmee definitief op de nationale handbalkaart geplaatst. Een nieuw toernooi met de naam Kraacht Kup is in 2003 geïntroduceerd. Het is een 1-daags handbaltoernooi, waarin gewone handbalwedstrijden gekoppeld worden aan Shoot-Out. Een zeer uitdagende, sportieve combinatie. De zaterdag is gereserveerd voor de jeugd tot en met B. Op zondag zijn de A-jeugd, Senioren en Recreanten aan de beurt. Hoe meer zielen, hoe meer (handbal)vreugd is van toepassing tijdens dit evenement. Immers, naast het sportieve deel, zorgt White Demons er zeker voor dat elke deelnemer en bezoeker op sociaal vlak niets hoeft te missen. Handbal is immers een feest, zowel binnen als buiten het veld.

  Historie
  Al de activiteiten van White Demons zijn het gevolg van een aantal fanatieke handballers die in 1973 de koppen bij elkaar staken. Ze waren lid van de KPJ, maar moesten deze vereniging verlaten toen ze in het huwelijksbootje stapten. Omdat ze de honger naar handbal niet konden stillen, trokken ze de stoute schoenen aan en riepen een aantal vrienden bijeen. Handbalvereniging White Demons zag het levenslicht. Het 25- en 40-jarig bestaan zijn een onvergetelijk feest geworden. Bij het 25-jarig bestaan hadden de leden zelfs een revue geschreven en opgevoerd. Dit hoogtepunt in de historie van de vereniging is een blijvende piek gebleken. De bouw van het clubhuis, de uitdaging om sportief hoger op te komen, het organiseren van de N.K. Shoot Out en de NHV Verkiezingen, het werven en begeleiden van de jeugd en al die andere activiteiten hebben de sportieve vriendschap onder de leden bevestigd en sterker gemaakt. In de naam van het clubgebouw ligt het geheim van H.V. White Demons besloten. Op de gevel prijkt de naam 'De Kraacht'. In deze Brabantse variant van 'De Kracht' zit veel verborgen; saamhorigheid, teamwork, de kracht van samenwerking. De eerste zin van het clublied zegt alles. "De kraacht van White Demons is de clubsfeer, sportieve vriendschap, elluke keer.". Dit clublied is uitgebracht in het kader van het 25-jarig bestaan van White Demons en geschreven door Gerard Korthout. Het is ten gehore gebracht door Vincent van Rijsewijk en Ruud van Kasteren.

  Momenteel vinden de voorbereidingen plaats voor het 50 jaar bestaan wat we in 2023 groots gaan vieren.